Tranen van verdriet

Tranen zijn de universele woorden van verdriet die iedereen begrijpt. Ze vertellen jouw verhaal waar woorden dat niet kunnen. Stop ze daarom niet weg en laat ze rollen als uiting van jouw verdriet, van jouw rouw. Je zult al snel zien dat ze niet alleen opluchten, maar ook uitnodigen tot het geven van steun en troost.

Weetjes over tranen

Wetenschappers hebben ontdekt dat er 3 soorten tranen zijn. De basale tranen zijn de tranen die we bijna altijd in onze ogen hebben. Ze bevochtigen, voeden en beschermen de ogen. Daarnaast zijn er de reflextranen. Dit zijn de tranen die je ogen schoon spoelen bij een irritatie van het oog. Denk bijvoorbeeld aan de tranen als er stof of zand in je ogen komt. Of de tranen als je tegen de wind in fietst, of uien snijdt. En tot slot onderscheiden zij de emotionele tranen van vreugde of verdriet.

Effecten van tranen

Met tranen tonen we ons verdriet aan de buitenwereld. Onze tranen zijn daarmee een woordeloze vraag om steun en troost. Dezelfde steun en troost die we zelf ook min of meer automatisch bieden als we andermans tranen zien.

Met tranen troosten we onszelf. Vandaar dat we ook huilen als we alleen zijn. Door het gevoel van tranen die over je wangen bengelen, gaat je lichaam endorfine aanmaken. Hierdoor geef je jezelf tijdens het huilen als het ware een troostende knuffel.

Tranen kunnen opluchten doordat ze de druk van de ketel halen. Vergelijk het met de kurk die onder druk van de champagnefles knalt. Met je tranen erken je dat jouw verdriet er op dat moment mag zijn. Huilen om je gemis is immers een normale – en gezonde – reactie op rouw. Met je tranen maak je je verdriet zachter en creëer je langzaam ruimte voor een volgende stap op je hobbelige levenspad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *