Rouwen op Valentijnsdag

Valentijnsdag. Ik heb er zelf eigenlijk nooit veel mee gehad. En toch heeft deze dag voor mij sinds 3 december 2016 meer lading gekregen. Op die dag kreeg mijn geliefde echtgenoot namelijk een zwaar herseninfarct en kreeg ik een vernieuwde versie van hem terug.

Valentijnsdag was voor mij altijd vooral een dag met een commercieel geladen tintje. Al die reclames, al die hartjes, al die chocola, al die kaartjes, al die rode rozen. Alsof je bijna niet meer thuis kunt komen zonder cadeau om je geliefde de liefde te verklaren. Ik vond het allemaal maar commerciële onzin. Liefde toon je in mijn optiek iedere dag, niet met dingen, maar met woorden en in daden. En liefde toon je niet alleen aan je partner, maar ook aan jezelf en aan iedereen die je lief is in je leven. Of dat nu je ouders zijn, je kinderen, je vrienden, of je huisdier.

Door alle aandacht die er op en rond Valentijnsdag aan de liefde gegeven wordt, sta ik in deze periode van het jaar ongemerkt toch meer stil bij hoe mijn lief veranderd is. Ik sta meer stil bij onze liefde voor elkaar. Ik sta meer stil bij herinneringen aan hoe het was en bij het gemis dat ik ervaar. Ik sta er meer bij stil hoe blij en dankbaar ik ben dat hij nog in mijn leven is, dat we het samen gered hebben. En ik realiseer me steeds meer dat Valentijnsdag pas echt een emotionele uitdaging zal zijn als je geliefde niet meer in je leven is.

Valentijnsdag wekt immers de illusie dat de wereld om je heen alleen maar uit gelukkige stelletjes bestaat. Hoe anders is de werkelijkheid. Per jaar verliezen 55.000 mensen hun partner door overlijden en worden ongeveer 33.000 huwelijken ontbonden. Nederland telt inmiddels zo’n 2,8 miljoen eenpersoonshuishoudens. Hoe mooi zou het daarom zijn als de commercie Valentijnsdag breder in zou zetten, zodat het een dag wordt voor iedereen, en niet alleen voor die gelukkige stelletjes in de reclames.

Iedereen gaat anders om met verlies. Vandaag is een dag waarop alles mag en niks moet. Ik heb een aantal tips verzameld die je kunnen helpen om deze dag door te komen, maar doe vandaag vooral waar jij je prettig bij voelt.

  • Negeer de sociale druk dat Valentijnsdag een feest moet zijn. Ook vandaag mag je rouwen. Ook vandaag mag je huilen. Of misschien moet ik wel zeggen: juist vandaag mag je rouwen. Juist vandaag mag je huilen.
  • Doe vandaag wat voor jou goed voelt. Vier het leven als je dat wilt, koop een cadeautje voor jezelf, doe iets waar je blij van wordt, sluit je binnen op met de gordijnen dicht. Vandaag is jouw dag.
  • Maak van vandaag een verwendag voor jezelf. Rouwen is topsport en vergt veel van je. Leg jezelf vandaag in de watten, of laat je in de watten leggen. Koop een mooie bos bloemen, of een doos bonbons. Kook je favoriete maaltijd. Of laat iets lekkers bezorgen. Koop een taartje voor bij de koffie. Spreek af met een vriend(in). Maak een lange wandeling. Het maakt niet uit wat je doet,er is geen goed of fout.
  • Start een nieuwe traditie of een nieuw ritueel. Iets wat je vanaf nu ieder jaar op Valentijnsdag gaat doen om de mooie herinneringen te herdenken, om jullie liefde te vieren. Geef Valentijnsdag bijvoorbeeld een thema van jullie samen. Luister naar jullie muziek, eet Franse gerechten als jullie altijd naar Frankrijk op vakantie gingen, of maak ieder jaar een nieuwe fotocollage van dierbare momenten. Vier en gedenk vandaag jullie leven samen.
  • Schrijf je emoties op. Schrijven werkt therapeutisch en het kan helpen bij het verwerken van je verdriet.
  • Omring je met familie en vrienden, ontvang hun liefde en steun. Of zoek juist vandaag steun bij lotgenoten.

Tot slot een tip voor vrienden, familie en collega’s: Valentijnsdag is een goed moment om aandacht te geven aan iemand in je omgeving die een verlies ervaren heeft. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Vaak is “ik denk aan je” al genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *