Rouwen in de zomer

rouwen in de zomer

Rouwen in de zomer

Rouwen in de zomer. Hoe doe je dat als iedereen om je heen het leven lijkt te vieren? Als iedereen met smart lijkt te wachten op de eerste echte zomerse dagen en jij het liefst de zon, het licht en de vrolijkheid buiten wilt sluiten? Er zit eigenlijk maar één ding op: vertraag je tempo.

Dit weekend werden de eerste echt zomers dagen van 2019 verwelkomd. T-shirts kwamen uit de kast, er werd driftig met zonnebrand gesmeerd en de terrasjes stroomden vol. Overal waar je kwam of keek, struikelde je over mensen. Vrolijke mensen. Lachende mensen. Blije mensen. Mensen die met elkaar volop genoten van al het moois dat het leven hen te bieden heeft.

Al deze blijdschap van de naderende zomer vormt een schril contract met het verdriet en het gemis die tekenend zijn voor rouw. Het lijkt wel alsof het gemis er nog sterker door wordt. De beelden die voor je gevoel horen bij de zomer, beelden van luie dagen samen, genieten van een wijntje op het terras of een mooie fietstocht, kloppen immers niet meer met de werkelijkheid.

Zorg goed voor jezelf deze zomer. Luister naar wat jij nodig hebt. Verplicht jezelf niet om met de blijdschap van anderen mee te doen. Ga niet op vakantie als je daar nog niet aan toe bent. Thuisblijven kan juist een gevoel van rust, van veiligheid en van geborgenheid geven. En vergeet niet dat rouw in golven komt. Pieken en dalen wisselen elkaar af, ook in de zomer als alles door het mooie weer veel lichter lijkt.

Laat de zomer jouw tempo vertragen. Neem vaker een momentje voor jezelf om stil te staan bij je gemis, om te rouwen om je verlies. En “go with the flow”. Denk niet dat al jouw zomers vanaf nu zo somber en zwart zullen blijven. Dat is niet zo. Denk aan de golven, ook jij kunt weer leren genieten van de zomer. Op jouw manier. In jouw tempo.

Hoe laat jij de zomer jouw tempo vertragen? Zelf zit ik graag een half uurtje met een kopje thee in de tuin te luisteren naar de geluiden om mij heen.

Kijk voor meer tips ook eens op de facebookpagina van de verliescoach. Of volg de verliescoach op Pinterest voor een wekelijkse inspirerende quote over rouw en verlies.

Kijk voor meer tips en adviezen ook eens op de facebookpagina van de verliescoach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *