Rouw en wandelen

rouw en wandelen

Begin de dag eens met een wandeling van rouw

Na het herseninfarct van mijn echtgenoot ben ik veel gaan wandelen. Soms een rondje zonder doel, soms koos ik er bewust voor om te voet mijn boodschappen te gaan doen. Wandelen bracht rust. Het maakte mijn hoofd (even) leeg en werkte daardoor helend voor mijn gevoelens van rouw en verlies.

De eerste paar minuten van mijn wandeling was ik vaak nog druk met alles wat er gebeurd was, met alles wat ik nog moest doen. De emoties gierden door mij heen en het lukte mij niet om mijn verdriet los te laten. Maar na een paar minuten kwamen mijn gedachten langzaam steeds meer tot rust. Daardoor lukt het mij om mijn verdriet te ‘parkeren’ en te genieten van de natuur en de geluiden om mij heen.

Ook in Frankrijk loop ik graag. De geuren, de kleuren, de stilte, de ruimte en het uitzicht brengen vanzelf rust in mijn hoofd. Er ontstaat ruimte om mijn emoties te onderzoeken en mijn gedachten te ordenen. En met iedere stap die ik zet, voel ik mijn lichaam meer ontspannen.

Wandelen kan overal

Je hoeft gelukkig niet midden in de natuur te wonen om van wandelen het perfecte begin van de dag te maken. Misschien heb je een park om de hoek, een dijk, een rivier of een rustig pad. Maar ook de wijk waarin je woont, kan een prima wandelplek zijn. Het fijne van wandelen is dat een klein rondje al genoeg kan zijn om de dag verfrist te beginnen.

Probeer het deze week gewoon eens een keer. Doe het op een vrije dag, of sta er desnoods een keer een kwartier eerder voor op. Loop een rondje van 10 minuten of van een kwartier. Of langer als je tijd en zin hebt. Probeer tijdens de wandeling om je heen te kijken, de zon op je gezicht te voelen of de wind door je haren. Luister naar het fluiten van de vogels, hoor het geritsel van bladeren in de wind, kijk naar de kleuren van de bloemen en ruik de geuren van de natuur.

En als het je bevalt, doe je het gewoon morgen of volgende week, weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *